среда, 1 июня 2016 г.

Координаційна рада з питань національно-патріотичноговиховання дітей і молоді30 травня 2016 року

Відповідно до Указу Президента України від 13.10.2015 № 580/2015 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей і молоді на 2016-2020 роки», наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 № 641 «Про затвердження Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді, Заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді та методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах», на виконання наказу Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 20.11.2015 №0379 «Про введення в дію рішення колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 18.11.2015» та наказом Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 22.12.2015 № 0717 була створена Координаційна рада з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді.
30 травня 2016 року у Комунальному закладі «Запорізька спеціалізована школа-інтернат І-ІІІ ст. «Січовий колегіум» Запорізької обласної ради відбулось засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання дітей і молоді.

На початку заходу гостей привітала директор Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Озерова Тетяна Ярославівна та колектив студії «Шанс» Запорізької спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ст. «Січовий колегіум» Запорізької обласної ради з піснею «Гостей вітаємо радо», а учень 11 класу Лук'яненко Ілля прочитав вірш «Про права громадян України».
Член комітету Ради волонтерів при Запорізькій облдержадміністрації Олена Ярошенко вручила подяку Озеровій Тетяні Ярославівні та нагородила грамотами навчальні заклади м. Запоріжжя за волонтерську діяльність та  участь в акції «Великодній кошик».
Переможцям  Всеукраїнського конкурсу шкільних малюнків «Мої права» директор Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Тетяна Ярославівна Озерова та Голова Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управління юстиції в Запорізькій області Богомолова Наталя Миколаївна вручили грамоти, а від представників громадських організацій діти отримали подарунки.
Під час засідання Координаційної ради обговорювались питання національно-патріотичного та громадянського виховання дітей та молоді. Так директор Комунального закладу «Обласний центр патріотичного виховання молоді» Запорізької обласної ради Марина Анатоліївна Шконда розповіла про інтерактивні форми роботи центру та уроки мужності з учнями старших класів, до яких активно залучаються учасники АТО.

Директор Запорізької обласної організації товариства «Знання» України» Забава Ніна Миколаївна поділилась враженнями як член журі  конкурсу шкільних малюнків «Мої права».  Наголосила на необхідності проведення роботи не лише з дітьми , але і з батьківської спільнотою. Для досягнення цієї мети товариство «Знання»  готове взяти на себе створення для батьків, вчителів, молоді  університетів з національно-патріотичного виховання у закладах освіти на безкоштовній основі.
Про активну участь  навчальних закладів у волонтерській діяльності розповіли  Олена Ярошенко та Любов Мороко. Вони подякували всім учасникам, акцентували увагу на необхідності координації волонтерської діяльності  та звернулись до Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації відзначити вчителів, які активно займаються волонтерством.
Про активну участь у національно-патріотичному виховані учнівської молоді розповіла виконуюча обов’язки директора Обласної бібліотеки для юнацтва Писанець Вікторія Володимирівна. Вчитель української мови та літератури, класний керівник 6-Б класу комунального закладу «Гуляйпільський колегіум «Лідер» Гуляйпільської районної ради Запорізької області Макєєва Оксана Володимирівна розповіла про власний досвід з патріотичного виховання учнів.
Старший науковий співробітник Центру соціологічних досліджень Мелітопольського державного педагогічного університету ім.. Б.Хмельницького Букреєва Ірина Вікторівна представила на розгляд членів Координаційної ради результати соціологічного дослідження на тему «Готовність учасників навчально-виховного процесу до міжкультурної комунікації у навчально-виховному середовищі загальноосвітніх та позашкільних закладів Запорізької області», який проводився спільно з Регіональним інформаційно-аналітичним центром «Освіта та громадянське суспільство» Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.
Голова Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції в Запорізькій області Наталя Миколаївна Богомолова презентувала новий шкільний курс «Кроки до порозуміння», апробація якого здійснювалась Академією педагогічних наук у п’яти областях України серед яких була і Запорізька.  Завдяки цьому курсу учні та вчителі отримують сучасні інструментарій, необхідний для здійснення  комунікативних зв’язків:  навчаються  формулювати і захищати власну позицію в обговореннях та дискусіях, виявляти маніпуляцію, бути вправними у спілкуванні у громадах, що зазнали впливу конфлікту, поважати різницю у думках та поглядах, а також опанувати навички, що сприяють згуртованості родини і громади з огляду на існування різних точок зору.
Після обговорення цих питань членами ради були висунуті наступні пропозиції:
·        Сприяти участі молодих громадян у житті суспільства і держави, шляхом залучення до діяльності у громадських організаціях.
·        Рекомендувати до включення в навчальні плани закладів освіти (ЗНЗ, ПТНЗ та ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації)  предмету за вибором «Кроки до порозуміння».
·        КЗ»ЗОІППО»ЗОР рекомендувати розробити  методичний супровід щодо  впровадження нового освітнього проекту предмету за вибором «Кроки до порозуміння».
·        Координувати роботу щодо підготовки кадрів для організації та проведення патріотичного виховання у Запорізькому регіоні шляхом створення при закладах освіти «Народних університетів» .
·        Провести моніторинг волонтерської діяльності у закладах освіти та круглий стіл на тему «Волонтерська діяльність як фактор національно-патріотичного виховання».
·        Заохочувати представників влади та органів місцевого самоврядування до участі у заходах з національно-патріотичного виховання з метою створення іміджу заходів національно-патріотичного виховання, як основи національної безпеки України.
·        Залучати учасників АТО до активної участі в заходах, спрямованих на національно-патріотичне виховання, в тому числі проведення ними інтерактивних форм виховання дітей (проведення майстер-класів, змагань, конкурсів, тощо).
Другим питанням порядку денного Координаційної ради було обговорення плану роботи ради на друге півріччя 2016 року. З цим питанням виступив завідувач Регіонального інформаційно-аналітичного центру «Освіта та громадянське суспільство» Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Мальований Миколі Михайловичу.

Директор Запорізької спеціалізованої школи-інтернат І-ІІІ ст. «Січовий колегіум» Валентина Омелянівна Єршова звернула увагу на важливу роль вчителя у виховані дітей: «Національно-патріотичне виховання це досить делікатна справа і її потрібно робити щиро». Про досвід роботи Запорізької спеціалізованої школи-інтернат І-ІІІ ст. «Січовий колегіум» з  патріотичного виховання розповіла заступник директора з виховної роботи Михайлова Вікторія Володимирівна. Досить цікавим був виступ Кошового отамана «Козацької Ради» Горєлова Романа «Система учнівського самоврядування в колегіумі та принципи  (цінності) козацької демократії у».

Завершили роботу Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді виступом учнів  шкільної студії «Шанс».




Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный