четверг, 2 июня 2016 г.

Головним обов’язком діяльності держави є забезпечення прав і свобод людини, у тому числі неповнолітніх, серед яких є право на безпечне дитинство при достатньому життєвому рівні, право на опіку та піклування, виховання з боку батьків, або осіб, що їх замінюють, охорону здоров‘я та лікування, відпочинок, доступ до безоплатної повної загальної та професійної освіти, право на справедливий судовий розгляд із забезпеченням права на захист на всіх стадіях кримінального процесу та цивільних прав, зокрема права на житло.
В міжнародних документах, які стосуються правосуддя щодо неповнолітніх (Пекінських правилах, Ер-Ріядських керівних принципах та ін.) основну увагу сконцентровано на координації дій з метою як найповнішого забезпечення інтересів дитини.
Регіональні стандарти, прийняті Парламентською Асамблеєю та Радою Міністрів Ради Європи також пов’язані з відправленням правосуддя щодо неповнолітніх, особливо з огляду на членство України в Раді Європи. Рада Європи закріплює певні права людини, до яких обов’язково належать права дитини, як такі, що мають найвищу політичну важливість і пріоритетність.
Ситуація із станом злочинності серед неповнолітніх, що склалася на сьогодні в Україні, кризові явища у соціальній та економічній сферах зумовлюють необхідність посилення соціального захисту дітей, визначення пріоритетних напрямів у цій важливій роботі, одним з яких є увага до дітей у конфлікті з законом.
Підлітки, які перебувають у конфлікті із законом, відносяться до категорії осіб так званої групи ризику. Це обумовлено двома ознаками проблем. gо-перше, це низка негативних соціальних чинників юридичного та матеріального характеру: відсутність, як правило, майна, достатньої освіти, конкурентоспроможної професії, досвіду спілкування і відстоювання своїх прав у численних інстанціях, брак набутих міцних соціальних зв’язків, які б допомогли у вирішенні проблем. По-друге, це відсутність достатнього життєвого досвіду, сформованих соціально-психологічних стереотипів, усталених навичок дотримання загальноприйнятих соціальних норм поведінки та низький рівень правової обізнаності.
Вже другий рік в Запоріжжі працює Денний центр відвідування для дітей, які перебувають у конфлікті з законом. За цей час Центр став для підлітків місцем, де можна поспілкуватися з однолітками, порадитися з дорослими, зустрітися з цікавими людьми, висловитися самому з будь-якого приводу і дати поради тим, хто вперше, і ще невпевнено, переступив поріг. До Міжнародного  Дня захисту дітей 31 травня 2016 у Денному центрі відвідування для дітей, які перебувають у конфлікті з законом Координаційною радою молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Запорізькій області проводений правоосвітній захід на тему «Права людини в Інтернеті» З молоддю спілкувалися Богомолова Н. М. (голова Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Запорізькій області, методист Регіонального інформаційно-аналітичного центру «Освіта та громадянське суспільство» КЗ «ЗОІППО» ЗОР та члени Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Запорізькій області - Дємєнєва О. В. (адвокат, Координаторка громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Запорізькій області) та Дядя К. С. (член Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Запорізькій області, президент Запорізької громадської організації «Центр розвитку кар’єри «Професіонали»).

Підлітки дізналися більше про права людини та права дитини, отримали корисні поради щодо попередження порушення цих прав у сучасному віртуальному просторі. Також продуктивною стала розмова про можливості працевлаштування за допомогою Інтернет-мережі та основні ризики, з якими може зіткнутися молода особа під час пошуку роботи та як попередити такі ризики.



Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный