понедельник, 27 марта 2017 г.

Обласний форум медіа проектів медіапроектів «Про Батьківщину свою дбаю, бо право жити гідно маю» триває

В рамках підготовки та проведення Обласного форуму медіапроектів «Про Батьківщину свою дбаю, бо право жити гідно маю» понад 20 осіб пройшли навчання на майстер-класах за темами «Медіапродукт як спосіб реалізації соціальної відповідальності суспільства» та «Інтернет як платформа висвітлення соціальнозначущих питань», які проводились в Інституті журналістики і масової комунікації Класичного приватного університету.
Учасниками заходу стали учні та педагоги, які беруть участь у форумі медіа проектів.

Медіатренерами виступили Кондик Т. О., старший викладач кафедри реклами та зв’язків з громадськістю та доцент кафедри Гиріна Т. С., кандидат наук із соціальних комунікацій.

Майстер-клас розпочався з обговорення, що таке журналістика, реклама та піар. Всі учасники прийшли до єдиної думки: якщо реклама, піар — це, насамперед, технології створення і розміщення певної інформації з певною метою, то журналістика новин — це відображення реальної дійсності, констатація факту.

Динамічна та дружня  атмосфера панувала в медіа-центрі. Всі були залучені до розбору цікавих кейсів. Позитивність, відкритість, вміння почути та надихнути аудиторію – це все фігурувало під час майстер-класу.

Весь матеріал подався простою та доступною мовою на чітких прикладах. Наприклад, було запропоновано переглянути рекламні ролики, а далі визначити, які маніпулятивні прийоми застосовані у цьому відео та якою може бути їх мета. На підставі проаналізованого матеріалу учасники отримали завдання: презентувати соціальний проект за допомогою саморуч виготовленого колажу. 


 В умовах розвитку інформаційного суспільства та електронних медіа сучасний педагог повинен володіти навиками використання медіаресурсів у своїй роботі, володіти інформацією про існуючі медіапродукти навчального призначення й умінням ефективно їх використовувати у навчальному процесі.

среда, 22 марта 2017 г.

Обласний форум медіапроектів «Про Батьківщину свою дбаю, бо право жити гідно маю» розпочався

18-19 березня 2017 року в рамках підготовки та проведення Обласного форуму медіапроектів «Про Батьківщину свою дбаю, бо право жити гідно маю» понад 50 осіб пройшли навчання на майстер-класах у Запорізькому обласному Центрі НТТУМ «Грані»: 18 березня на тему «Основи операторської майстерності та монтажу»  проводив Едель М. Г., директор обласного Центру НТТУМ «Грані», керівник народного колективу «Дитячо-юнацька телестудія «Грані» та «Написання та оформлення статей», проводила Куцова Т. В., методист, керівник гуртка «Журналістика та видавнича справа» народного колективу «Дитячо-юнацька телестудія «Грані»; 19 березня – «Основи Flesh-анімації», який проводила Вороненко Л.В., методист, керівник гуртка «Комп'ютерна графіка та анімація»  народного колективу «Дитячо-юнацька телестудія «Грані».
Учасники майстер-класів дізналися про особливості створення певних медіапроектів, особливості використання технічних засобів та навіть самі спробували працювати із спеціальними програмами.

Завдяки професійним та досвідченим спеціалістам Центру НТТУМ «Грані» учнівська молодь дізналась про певні можливості як навчатися та підвищувати свій рівень медіаграмотності, а також зможуть використати отримані знання при підготовці своїх медіапроектів для участі у форумі, які демонструватимуться 21 квітня 2017 року.









Виставки «Сучасні заклади освіти»

17 березня 2017 року в рамках Восьмої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» проведені круглий стіл «Формування громадянської компетентності учнів на уроках «Захист Вітчизни» в рамках Нової української школи» та науково-практичний семінар «Всеукраїнський проект «Розвиток соціальної згуртованості субєктів освітнього процессу». У заходах прийняла участь  методист РНМЦ «Освіта та громадянське суспільство»  Федорець І.А.










   

Збройна агресія, окупація частини території держави та затяжне військове протистояння на Сході України вимагає кардинального переосмислення важливості військово-патріотичного виховання молоді, відповідно до Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки, затвердженої Указом Президента України від 13 жовтня 2015року №580. Важливим елементом військово-патріотичного виховання молоді є якісне викладання предмета «Захист Вітчизни» в загальноосвітніх навчальних закладах України.
В.С.Качуровський, завідувач відділу методики викладання фізичної культури та захисту Вітчизни КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти» зауважив, що великий відсоток викладачів предмету не мають досвіду служби в Збройних силах або освіти військовослужбовця, що призводить до організації занять предмету «Захист Вітчизни» тільки в межах класної аудиторії, без практичних занять та навчально-польових занять. Також він звернув увагу на проблеми з обладнанням кабінетів «Захист Вітчизни».  
О.В. Мельник, заступник директора Інституту проблем виховання НАПН України ознайомив учасників з Проектом «Я громадянин-сімянин-професіонал».
Представником громадської організації Центр воєнної політики та політики безпеки, що започатковано Центром спільно з Міністерством освіти та науки України та Міністерством оборони України. Проект, спрямований на комплексне  вирішення питань забезпечення викладання предмета «Захист Вітчизни» в загальноосвітніх навчальних закладах України. Центром з квітня 2016 року видається для методистів та вчителів спеціальна інформаційно-довідкова вкладка «Захист Вітчизни» до журналу «Оборонний вісник». Вкладка містить тематичні розробки та методики проведення практичних занять, навчально-польових занять, форми планів-конспектів, операційних карт, презентацій, що сприяє отриманню методистами та вчителями новітніх матеріалів у військовій галузі.
 О.С. Бондарчук, завідуючий організаційно-масовим відділом  Центру національно-патріотичного виховання дітей та молоді Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді МОН України «Гра «Джура» як один із видів польових зборів», презентував «підручну книжечку»  «Джура -2016 Хаджибейська січ».
На науково-практичному семінарі «Всеукраїнський проект «Розвиток соціальної згуртованості субєктів освітнього процесу» фахівці Данської ради у справах біжинців презентували програму захисту «Психосоціальна підтримка дітей та дорослих-невід’ємна частина міжнародних програм допомоги населенню, яке постраджало в наслідок конфліктів на сході України».
Змістовними та цікавими були виступи викладачів предмету «Захист Вітчизни» з м.Києва та Київської області.






пятница, 17 марта 2017 г.

РЕГІОНАЛЬНИМ НАУКОВО-МЕТОДИЧНИМ ЦЕНТРОМ «ОСВІТА ТА ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО» З 13-16 БЕРЕЗНЯ НА БАЗІ ЗАПОРІЗЬКОГО ОБЛАСНОГО ІНСТИТУТУ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ ЗАКІНЧИВСЯ ТРЕТІЙ ЕТАП ЧОТИРИДЕННОГО ТОЕНІНГУ «ШКОЛА ВОЛОНТЕРІВ» ДЛЯ КООРДИНАТОРІВ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ РОБОТИ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ. У ЗАХОДІ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ 26 ПЕДАГОГІВ ЗАПОРІЗЬКОГО РАЙОНУ. СЕРЕД ПРИСУТНІХ БУЛИ ДИРЕКТОРИ ШКІЛ, ЗАВУЧІ, ВИКЛАДАЧІ-ОРГАНІЗАТОРИ, ПСИХОЛОГИ, ЯКІ ВІДПОВІДАЮТЬ ЗА ВОЛОНТЕРСЬКИЙ РУХ У СВОЄМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ. УЧАСНИКІВ ПРИВІТАЛИ ПРОРЕКТОР З НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ ЧЕРНІКОВА Л.А., ЗАВІДУВАЧ РНМЦ «ОСВІТА ТА ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО» МАЛЬОВАНИЙ М.М., МЕТОДИСТ ЦЕНТРУ МАКАРЕНКО Т.М.
НАВЧАННЯ ПРОВОДИЛОСЬ ЗА ПІДТРИМКИ «ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНОГО ОБ’ЄДНАННЯ НІМЕЦЬКИХ ПРЕДСТАВНИКІВ» (GIZ).








четверг, 16 марта 2017 г.

15 березня у Запорізькому обласному інституту післядипломної педагогічної освіти відбулась зустріч науково-педагогічних, педагогічних працівників інституту, педагогів-слухачів курсів підвищення кваліфікації та учасників тренінгу «Школа волонтерів» з представниками козацького руху та громадських організацій Запорізької області. У заході взяли участь керівництво інституту, співробітники Регіонального науково-методичний центру «Освіта та громадянське суспільство», інших структурних підрозділів КЗ «ЗОІППО» ЗОР.

Напередодні було відзначено День українського добровольця. Саме ця подія стала головною темою заходу, у якому взяли участь представники керівництва Координаційної ради з питань козацтва Сухінін Д.В., Білан П.А., Деркач М.О., Лямцев К.К., Лапін І.Є.

Зустріч було розпочато гімном України, молебнем за військовими та хвилиною мовчання. Сухінін Д.В. висловив подяку освітянам за підтримку воїнів АТО та відзначив, що завдяки різноманітним акціям, в яких беруть участь освітяни, а також самі учні та їх батьки, показується приклад молодому поколінню. Він наголосив, що козацькими організаціями проводяться робота по захисту України, Запорізької області, зокрема, а також виховна, культурна, патріотична та просвітницька діяльність як серед дорослих так і серед шкільної молоді регіону. Викладачам було запропоновано взяти участь у наповненні «Альманаху українського козацтва», «Дні козацьких перемог», який відбудеться 4 червня на о.Хортиця, «Дні Байди Вишневецького». Присутніх було запрошено до першої Козацької бібліотеки ім. Байди Вишневецького, яка розташована у Запорізькій державній інженерній академії. У наповненню бібліотечного фонду взяли учать і співробітники Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, презентувавши різноманітну літературу.
Було зазначено, що в області проводяться патріотичні акції «Школярам про армію», «Вшануємо могили пращурів-героїв», «Молоді про Українську армію». Гості закликали присутніх до участі у волонтерському русі, а також до активної діяльності у різноманітних заходах козацьких та інших громадських організацій.

Лямцев К.К. наголосив на актуальності впровадження «Програми розвитку і функціонування української мови в Запорізькій області на 2016-2020 роки».


До спільної роботи закликав і Білан П.А., наголосивши на Указі президента України №43/2017 Про Концепцію вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017- 2020 роки.


Військовий капелан Володимир акцентував увагу на необхідності духовного єднання українців в ім’я захисту Вітчизни.

На базі запорізького обласного інституту проходить тренінг «Школа волонтерів», саме перед її учасниками виступили Сухінін Д.В. та інші представники козацького руху регіону.


В рамках зустрічі була підписана угода про співпрацю між Запорізьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти та обласною координаційною радою козацтва в Запоріжжі.

В.о. ректора професор Гура Т.Є. висловила подяку гостям за участь у заходах присвячених Дню українського добровольця і запевнила керівників козацьких та інших громадських організацій у тому, що колектив інституту завжди був і буде флагманом у здійснені громадянсько-патріотичного виховання учнівської молоді.


вторник, 14 марта 2017 г.

День українського добровольця

Напередодні Дня українського добровольця в урочистому зібранні Координаційної Ради з питань козацтва, Великої Ради отаманів Запорозького козацтва, учасників АТО та Революції Гідності, захисників Запорозького краю та України Запорізька облрада та представники козацтва вшанували добровольців. У цьому заході прийняв участь завідувач Регіонального інформаційно-аналітичного центру «Освіта та громадянське суспільство» Мальований М.М.

четверг, 9 марта 2017 г.

ПРО ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ УКРАЇНСЬКОГО ДОБРОВОЛЬЦЯ

Постанова
Верховної Ради України
№(без номера) від 17.01.2017
"Про встановлення Дня українського добровольця"
17 січня 2017 року Верховна Рада України прийняла постанову “Про встановлення Дня українського добровольця”, якою передбачено встановити День українського добровольця та відзначати його щорічно 14 березня.
Рішення прийнято з метою:
§   вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України,
§   сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві,
§   посиленню суспільної уваги і турботи про учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.
Постановою рекомендовано Кабінету міністрів розробити із залученням громадськості, а також активних учасників добровольчих формувань, які брали участь у Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), та затвердити у місячний строк з дня прийняття постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня українського добровольця.
Зокрема передбачено проведення щороку:
§   заходів із належного вшанування подвигу українських добровольців;
§   проведення у навчальних закладах, військових частинах, закладах культури тематичних заходів, бесід про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися у листопаді 2013 року – лютому 2014 року, та про участь у них добровольчих формувань.
Постанова набирає чинності з дня наступного за днем її опублікування.
У березні 2014 року з лав Самооборони Майдану було сформовано Перший добровольчий батальйон Національної гвардії.
14 березня 2014 року більше п’яти сотень бійців Самооборони Майдану прибули на полігон в Нові Петрівці Київської області. Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону.
Вшанування мужності і патріотизму та забезпечення збереження пам’яті славетних героїв-добровольців, які загинули під час виконання обов’язків у складі добровольчих формувань, є необхідним виявом вдячності та поваги з боку українського суспільства.
Прийняття проекту даної Постанови дасть можливість на державному рівні достойно оцінити участь осіб із числа добровольців і членів добровольчих батальйонів та формувань у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Важливо, аби в Україні був День українського добровольця на честь тих людей, які прямо з Майдану пішли на фронт і стали ідеологічною основою української армії.
На виконання постанови Верховної Ради України Запорізька обласна державна адміністрація оприлюднила рішення у листі від 14.02.2017 № 0405/27-08 «Про відзначення Дня українського добровольця 14.03.2017р»
Запорізька обласна державна адміністрація підготувала заходи відзначення Дня українського добровольця: http://www.zoda.gov.ua/news/35167/zaporizhzhya-gotujetsya-vidznachiti-den-ukrajinskogo-dobrovoltsya.html
Знаковою ця дата є й для нашої області. З початком антитерористичної операції члени Самооборони Майдану стали основою 37-го окремого мотопіхотного батальйону територіальної оборони, давали відсіч ворогам біля Авдіївки, Маріуполя, Павлополя, Широкіного і сьогодні успішно виконують бойові завдання на передньому краю оборони.
Мета – зберегти пам’ять про тих, хто з перших днів неоголошеної війни, коли була повністю деморалізована армія та державний апарат, не роздумуючи ні хвилини, став на захист своєї Батьківщини. Саме завдяки їм до Запоріжжя не прийшла війна.
Отримати інформацію про героїв Запорізької області можна отримати з наступних посилань:
1.       Список осіб, яких нагороджено орденом “За заслуги перед Запорізьким краєм” IIІ ступеня з 01 січня 2015 - 2017 року  http://zor.gov.ua/content/nagorodzheni-osoby-iii-stupenem
2.       Книга пам’яті полеглих за Україну (Запорізька область) http://memorybook.org.ua/regions/zaporizhska.htm
3.       Перелік художніх і документальних фільмів про героїзм українських воїнів
Назва картини
Рік випуску
Країна
Режисер, автор
Документальні фільми про українську військову звитягу
в різні історичні часи
“Аеропорт”
2015
Україна
А.Сеітаблаєв
“Війна без переможців”
2003
Україна
І.Чижов
“Війна за свій рахунок”
2015
Україна
Л.Кантер
“Два дні в Іловайську”
2015
Україна

“Добровольці Божої чоти”
2015
Україна
Л.Кантер, І.Ясній
“Золоте стремено”
1993
Україна
Є.Гончаров
“Контакт”
2015
Україна
М.Найєм, Б.Кутєпов
“ОУН–УПА: війна на два фронти”
2006
Україна, т/к НТН
А.Санченко
“Тризуб Нептуна”
2010
Україна
І.Канівець
“Українська революція”
2006
Україна
І.Канівець
“УПА. Тактика боротьби”
2007
Україна, т/к Перший Національний
С.Братішко
“УПА. Третя сила”
2007
Україна
С.Братішко, В.Загоруйко
“Холодний Яр. Воля України або смерть”
2014
Україна
ГО “Не будь байдужим”
“Хроніки Української Повстанської Армії 1942–1945”
2014
Україна, ГО Українська Галицька Асамблея
Т.Химич
Художні фільми про мужність та героїзм захисників Української землі
“Богдан-Зіновій Хмельницький”
2006
Україна
М.Мащенко
“Гвардія”
2015
Україна
А.Шапарєв
“Далекий постріл”
2005
Україна
В.Шалига
“Залізна сотня”
2005
Україна
О.Янчук
“Нескорений”
2000
Україна
О.Янчук
“Один – в полі воїн”
2003
Україна
Г.Вірста, О.Мосійчук
“Полон”
2015
Україна
А.Матешко
“Страчені світанки”
1995
Україна
Г.Кохан