четверг, 10 декабря 2015 г.

10.12.2015 р.
«Всеукраїнський тиждень права 2015»

Всеукраїнський тиждень права має свою історію. Вона пов’язана зі створенням 19 липня 2007 р. при Міністерстві юстиції України Координаційної ради молодих юристів України з метою залучення молодих юристів до роботи, пов'язаної з підвищенням якості підготовки фахівців у галузі права, участі у нормотворчих процесах, правоосвітній та правовиховній роботі. Такі ж Ради були створені в усіх областях, зокрема при Головному управлінні юстиції у Запорізькій області.
Указом президента України від 8 грудня 2010 р. започатковано проведення Всеукраїнського тижня права щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини».

Відповідно до Плану заходів Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області з проведення у 2015 році Всеукраїнського тижня права (наказ від 09.11.2015№697/09) проводились правоосвітні та правовиховні заходи.

Регіональним інформаційно-аналітичним центром «Освіта та громадянське суспільство» КЗ «ЗОІППО» ЗОР разом із Координаційною ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Запорізькій області (Богомолова Н.М., голова ради), Управлінням державної пенітенціарної служби України в Запорізькій області. Запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадськими організаціями - «Центр розвитку кар’єри «Професіонали», «Центр реформ, демократії та права», організовано «правовий десант» у навчальних закладах: (ДНЗ «Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей»; Запорізький коледж радіоелектроніки ЗНТУ; ЗОШ №12, ЗОШ №38, ЗОШ №100, ЗОШ №109 Енергодарська загальноосвітня школа №7 ).
Велику зацікавленість у учасників зустрічі викликали тренінг з питань прав людини в інтернеті, який проводив Дядя К. («Центр розвитку кар’єри «Професіонали») та спілкування з адвокатами – Дємєнєвовою О.С. («Центр реформ, демократії та права»), Балковим Р.Л. (Регіональний центр безоплатної вторинної правової допомоги).
Під час зустрічей висвітлені питання щодо права на працю та порядок працевлаштування, у т. ч. молоді та неповнолітніх, зокрема.
Співробітниками Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області провели майстер – класи з питань роботи онлайн-сервісів Міністерства юстиції України.

З метою підвищення ефективності громадянсько-патріотичного виховання молоді, формування готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку, формування у молоді активної громадянської, державницької позиції та відчуття власної гідності, Регіональним інформаційно-аналітичним центром «Освіта та громадянське суспільство» КЗ «ЗОІППО» ЗОР спільно з Обласним центром патріотичного виховання молоді та Координаційною радою молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Запорізькій області розроблена та запроваджена «Квест-гра» під назвою «Я-Громадянин». У заходах взяли участь команди з навчальних закладів м. Запоріжжя, м. Оріхів та Оріхівського району, м.Мелітополь, м. Енергодар та м. Пологи Запорізької області всього 74 команди (понад 1000 осіб).
В рамках проведення Всеукраїнського тижня права 9 грудня 2015 р. також проведена «он-лайн студія» за темою «Формування громадянськості молоді в умовах інформаційного суспільства: правові та комунікативні аспекти». Організаторами заходу стали Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Запорізький національний університет, Координаційна рада молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції та громадська організація «Асоціація фахівців психологічної допомоги».

РІАЦ «Освіта та громадянське суспільство» КЗ «ЗОІППО» ЗОР разом з ГО «Центр розвитку кар’єри «Професіонали» (Дядя К.С.) проведений ряд зустрічей із учнівською молоддю – студентами юридичних факультетів Запорізького національного, Класичного приватного та Запорізького національного технічного університетів на тему «Де починаються права людини: уроки історії і сучасні підходи». Молоді пропонувалися науково апробовані матеріали щодо певних історичних передумов та сучасного стану дотримання прав людини, історичні нариси порушення прав людини у нацистській Німеччині та за часів сталінського режиму СРСР, а також правозахисний огляд справ Європейського суду з прав людини.
Крім того, РІАЦ «Освіта та громадянське суспільство» КЗ «ЗОІППО» ЗОР разом з ГО «Центр розвитку кар’єри «Професіонали» (Бойко І.Ю.) організовані заходи з педагогічними працівниками та учнями загальноосвітніх навчальних закладів в рамках проекту «Гуманітарна допомога для внутрішньо переміщених осіб та громад, які зазнали наслідків конфлікту у Східній Україні» (ЗОШ№38,№63,58,109,ЗЗНВК «Освіта»,ЗЗНВК «Вибір», Спеціалізована школа №59 м.Запоріжжя; Кушугумська Гімназія «Інтелект» та Новоолександрівська ЗОШ Запорізького району). Проект реалізується Міністерством освіти і науки України, Національною академією педагогічних наук України спільно із Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда Україна». Основне питання, яке висвітлювалося під час спілкування стосувалися правил безпеки та можливості отримання допомоги у період конфлікту, методичної роботи з педагогічними працівниками, тематичних батьківських зборів, а також особливостей соціально-педагогічної роботи з дітьми у конфліктний та постконфліктний період. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный