понедельник, 22 октября 2018 г.

РАЗОМ В ГРОМАДІ РАЗОМ В ДЕРЖАВІ



Становлення дієвого громадянського суспільства в Україні, її рівноправне входження в міжнародний політичний простір є можливим лише за умови формування загальнонаціональної ідентичності, що є запорукою і гарантією стабільності та безпеки Української держави.
Актуалізація даної проблеми в сучасному світі зумовлена не тільки розвитком людської індивідуальності, зростанням особистісного фактора в політичних процесах, а й демократичними процесами в країнах, зростанням міжетнічної напруженості й конфліктів, посиленням міграційних процесів.
Економічні та соціально-політичні трансформації, що відбуваються останніми роками в українському суспільстві, спричинили виникнення нової етнополітичної та соціально-психологічної реальності, однією з характерних ознак якої є виникнення кризи ідентичності особистості. В період зламу старої соціальної системи та побудови нового суспільства індивід змушений адаптуватися до змін, які відбуваються, шукати своє місце в різних сферах життєдіяльності, що допомогло б йому відтворити цілісність та упорядкованість зруйнованого світу, вийти з кризи ідентичності, знайти відповідь на запитання “Хто Я?”.
Кожна людина протягом життя входить до багатьох груп, усвідомлюючи себе представником різних спільнот. Результатом ідентифікації особистості з різними групами стають численні ідентичності, сукупність яких складає цілісну соціальну ідентичність. Важливе місце в її структурі посідає національна ідентичність.
Метою виховання дітей та молоді на сучасному етапі є становлення громадянина-патріота, готового самовіддано розбудовувати Україну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, сприяти громадянському миру й злагоді в суспільстві. Головним пріоритетом сучасного  виховання має стати вироблення переконаності учнів, що сила українців в їхній єдності. Лише завдяки почуттям національної єдності, злагоди, миролюбності можна зберегти Україну, зміцнитись, стати рівними серед рівних.
Враховуючи те, що усвідомлення людиною власної належності до певного народу відіграє в її житті вельми важливу роль та помітно впливає на відносини між людьми (як на міжособистісному, так і на міждержавному рівнях), цілком зрозумілою стає необхідність підготовки педагогів до формування національної ідентифікації особистості. Серед багатьох питань, що потребують відповіді, знаходяться питання про психологічні причини зростання значущості національної ідентичності в наш час, про особливості трансформації ідентичності громадян, до яких призвели зміни етнополітичної та соціально-психологічної реальності в суспільстві, про психологічні особливості та чинники формування національної ідентичності у дітей та молоді в поліетнічній Україні.
17-19 жовтня 2018 року 27 педагогічних працівників Запорізької області пройшли навчання на тренінгу з формування української національної ідентичності «Разом в громаді – разом в державі» (тренер Богомолова Н.М.).
Учасники тренінгу дізналися про форми і методи формування особистоі та національної ідентичності у дітей та учнівської молоді, опанували інтерактивні вправи та руханки, працювали в групах, вирішували проблеми місцевої громади та знайомилися із діяльністю громадських організацій.
Президент ЦРК «Професіонали» Кирило Дядя, розповів про діяльність організації в освітньому просторі Запорізького регіону та презентував педагогам навчальну гру «Країна Гідності» (детальніше https://drive.google.com/drive/folders/1ssUzkkt78ctKo8zJhjSsjpscYRszNG5E?usp=sharing та http://www.professionals.com.ua/?p=226).
Голова Запорізької дитячої громадської організації «Слідопит» Олексій Ніколаєв ознайомив учасників із діяльністю організації, яка спрямована на формування у дітей почуття єдності та відповідальності засобами  скаутингу.
Також, під час тренінгу спеціаліст Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Діана Татоян ознайомила учасників із порядком реєстрації дитячих та молодіжних громадських організацій, довела де можна отримати консультації з цього питання, зразки оформлення документів та  куди звертатися для реєстрації організації (http://rszp.gov.ua/%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BC%D0%BA%D0%B8/).




Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный