понедельник, 3 апреля 2017 г.

Науково-методичні заходи з національно-патріотичного
виховання для педагогів області

З 29 по 31 березня 2017 року РНМЦ «Освіта та громадянське суспільство» Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти спільно з Запорізьким обласним центром туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді та Обласним центром патріотичного виховання молоді проведені заходи для педагогічних працівників області з національно-патріотичного виховання: 
- тренінгу за програмою «З Україною в серці!» 
- семінар «Школа сили і честі юного українця: національно-патріотичне виховання засобами Хортингу».
Питання, які висвітлювалися у процесі роботи тренінгу та семінару:  підвищенні ефективності виховних заходів національно-патріотичного спрямуваннянаціонально-патріотичне виховання в освіті в контексті викликів сучасності, запобігання маніпуляціям свідомістю учнівської молоді та формування критичного мислення в процесі формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору. 
В роботі тренінгту та семінару взяли участь Петрочко Жанна Василівна, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту проблем виховання Національної Академії Педагогічних Наук України, доктор педагогічних наук, професор, Кириченко Валентина Іванівна, завідувачка лабораторії фізичного розвитку та здорового способу життя Інституту, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник та Остапенко Олександр Іванович, провідний науковий співробітник лабораторії фізичного розвитку та здорового способу життя Інституту, кандидат педагогічних наук.

У роботі семінару та тренінгу взяли участь представники Департаменту освіти і науки (Чурикова Л.В.) та управління молоді та спорту Запорізької облдержадміністрації (Попов О.В.), представник керівництва Координаційної ради з питань козацтва при Запорізькії облдержадміністрації  Сухінін Д.В., Білан П.А., президент Всеукраїнської федерації "Спас" Притула О.Л., які акцентували увагу на важливості розуміння педагогами сучасних викликів у здійсненні національно-патріотичного виховання та залучені до цієї роботи провідних вахівців, академічних інституцій, вищіх навчальних закладів та громадських організацій. Заняття проводилися за сприянням директора Запорізької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату «Оберіг» Кочкіної І.І. 



Програма тренінгу «З Україною в серці!» складається з чотирьох блоків, кожен з яких має свою мету, конкретний зміст, що логічно продовжує зміст попереднього блоку і розкривається відповідно до завдань програми:
Блок 1. Патріотизм як суспільна та особистісна цінність.
Блок 2. Матриця національно-патріотичного виховання у сучасному вимірі.
Блок 3. Партнерство у національно-патріотичному вихованні.
Блок 4. Технологічне забезпечення національно-патріотичного виховання.(завантажити матеріали http://lib.iitta.gov.ua/705133/).
Головним пріоритетом сучасного патріотичного виховання має стати формування переконаності учасників навчально-виховного процесу в тому, що сила українців в їхній єдності. Лише завдяки почуттям національної єдності, злагоди, миролюбності можна зберегти Україну.
Інтерактивні вправи та руханки додали учасникам позитивного настрою, створили атмосферу взаєморозуміння та натхнення до подальшого впровадження у навчально-виховний процес сучасних інновацій з національно-патріотичного виховання дітей та молоді.











Під час проведення семінару «Школа сили і честі юного українця: національно-патріотичне виховання засобами Хортингу» юні хортингісти під керівництвом керівника гуртка «Хортинг» Запорізького обласного центру туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Шишко А.П., (майстер спорту України з хортингу) продемонстрували практичні вправи під час показового тренування («Дух хортингу гартується в навчанні…»).




Про хортинг в Україні як національний вид спорту і соціальне явище, а також про місце хортингу в сучасній особистісно орієнтованій моделі навчання і виховання розповіла учасникам семінару заступник голови науково-методичної колегії Української федерації хортингу Хатько А.В., кандидат педагогічних наук, майстер спорту України з хортингу.
У заходах взяли участь понад 120 учасників міста Запоріжжя та Запорізької області, серед яких методисти методичних кабінетів, заступники директорів з виховної роботи, педагоги-організатори, класні керівники, вчителі фізичної культури,  предметів «Основи здоров’я» та «Захист Вітчизни», керівники гуртків туристсько-спортивного спрямування загальноосвітніх, інтернатних, професійно-технічних та позашкільних навчальних закладів.
29 березня 2017 року у телевізійній передачі «Відкрита студія» обговорювалися питання національно-пртріотичного виховання з учасниками заходів (дивитися передачу https://www.youtube.com/watch?v=V__xU1TbBeE).


















У приміщенні Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася розмова з питань впровадження Стратегії та Концепції МОН в систему вітчизняної освіти Петрочко Ж.В, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту проблем виховання Національної Академії Педагогічних Наук Українидоктор педагогічних наук, професор, Кириченко В.І.,завідувачка лабораторії фізичного розвитку та здорового способу життя Інституту, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник  з науково-педагогічними працівниками інституту КЗ "ЗОІППО" ЗОР та керівниками  ряду загальноосвітніх навчальних закладів. 


Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный