пятница, 24 ноября 2017 г.

Виклики демократії: уроки історії та громадянська активність


Громадська організація «Нове бачення» розпочала новий проект «Виклики демократії: уроки історії та громадянська активність»  на 2017-2018 навчальний рік, який передбачає залучити молодь та освітню громадськість до конструктивного діалогу про уроки історії та сучасності з метою подолання викликів демократії в умовах гібридної війни. Проект спрямовано на навчання молоді роботі з інформацію, вмінню відрізняти факти від думок, долати стереотипи, знаходити проблеми та пропонувати їхні розв'язання.
Сьогодні нова українська школа потребує таких змін, які будуть сприяти формуванню у випускників компетентностей та навичок 21 століття; допоможуть молоді бути гнучкими, опановувати нові знання та новий досвід, навчати жити комфортно в умовах невизначеності та постійних змін.
Тому вкрай важливо вже сьогодні навчати молодь критичному мисленню та навичкам дебатування. Дебатна освіта буде сприяти розвитку у молоді навичок вільно висловлювати власну позицію, підвищить їхню самооцінку та буде спонукати до громадської активності. Крім того, в ході проекту організатори планують забезпечити підтримку молоді та сформувати довіру через діалог між поколіннями.
В рамках проекту 15 листопада 2017 р. педагоги Запоріжжя (Богомолова Н.М., Таукєнова Л.В., Хайруліна О.С) взяли участь у тренінгу «Формування громадянської компетентності молоді засобами дебатної освіти» (с. Розсошенці, Полтавської області). 
В ході тренінгу учасники познайомилися з метою та завданнями проекту ,торкнулися запитань: «Чи варто обговорювати суперечливі теми з історії у дитячий аудиторії? Чому? Як знайти (і чи варто) зону порозуміння при обговоренні тих чи інших суперечливих запитань? Які уроки нам надає історія, і які висновки ми маємо винести? Які навички треба розвивати у вчителів та у молоді, щоб бути активними громадянами? Як це робити?»
В рамках семінару відбулися майстерні для вчителів з дебатних технологій та технологій критичного мислення, аргументації та суддівства, а також знайомство з різними форматами дебатів.

Експерти: Ремех Т.О. – завідуюча лабораторії суспільствознавчої освіти Інституту педагогіки НАПН України, кандидат педагогічних наук; тренери ГО «Нове бачення» – Зима О.В. та Шаньгін О.М. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный