четверг, 18 мая 2017 г.

Школа волонтерства: від ідеї – до ефективної командної роботи

Один із напрямків волонтерського рух в Україні - педагогічно спрямована волонтерська діяльність, по суті, виступає і механізмом розвитку особистості, її соціалізації і духовного становлення підростаючого покоління.
З метою сприяння підвищенню мотивації до волонтерської діяльності, оволодінню основними знаннями та вміннями, необхідними для здійснення волонтерської роботи, а також розвитку соціальної активності, навичок усвідомленого та активного вибудовування власного життя за підтримки німецького товариства GIZ регіональним науково-методичним центром «Освіта та громадянське суспільство» Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проведено в січні – березні серію тренінгів для педагогічних працівників області – координаторів волонтерського руху в закладах освіти. Навчанням охоплено 109 педагогічних працівників області.
На цьому етапі учасники отримали теоретичну інформацію щодо основних принципів волонтерської діяльності та основних елементів циклу управління діяльністю волонтерів. В процесі тренінгу учасники також виконували практичні завдання, складали плани реалізації конкретних елементів циклу управління діяльністю волонтерів для своїх шкіл та територіальних громад. По закінченню навчання учасники тренінгу взяли на себе конкретні зобов’язання, про які вони звітувались сторінці facebook «Координатори волонтерських груп Запоріжжя».
За статистикою відомо, що тільки 15% учасників тренінгових заходів системно використовують отримані знання на практиці, 15% учасників після тренінгу не використовують на практиці отриманих знань взагалі, а 70% - намагаються втілити щось з отриманого, але через складнощі, що виникають, або через нестачу натхнення й наполегливості кидають розпочате на півдорозі. То ж  з метою підвищення відсотку використання отриманих знань й отримання практичних наслідків навчання (реалізація волонтерських ініціатив, започаткування клубів/школ волонтерів тощо) заплановано та здійснено   організація систематичної підтримки  координаторів волонтерського руху у закладах освіти  у вигляді коучинг сесій у міні групах за допомогою facebook. Такий підхід до навчання координаторів волонтерського руху в закладах освіти дав свої результати. На сторінці facebook «Координатори волонтерських груп Запоріжжя» зареєстровано 92 особи – 85% від тих, хто пройшов навчання(108 осіб). За період після закінчення  навчання координатори прозвітувались щодо проектів, які започатковані та проводяться в закладах освіти. Тематично їх можна характеризувати як культурно-просвітницькі (71), екологічні (49), соціально спрямовані (33), спортивно-оздоровчі (27), історико-пошукові (4), міжнародно-інтеграційні (3).
12 травня відбулось вручення сертифікатів та банерів «Волонтерство в кожен навчальний заклад»  тим, хто в повному обсязі засвоїв програму навчання та приступив до її реалізації в своєму районі, закладі освіти.
В планах регіонального науково-методичного центру «Освіта та громадянське суспільство» і на далі підтримувати зв'язок з координаторами волонтерського руху в закладах освіти  та здійснювати методичний супровід подальшої  їх діяльності.






Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный