пятница, 10 мая 2019 г.

РАЗОМ В ГРОМАДІ РАЗОМ В ДЕРЖАВІ


Становлення дієвого громадянського суспільства в Україні, її рівноправне входження в міжнародний політичний простір є можливим лише за умови формування загальнонаціональної ідентичності, що є запорукою і гарантією стабільності та безпеки Української держави.
В період зламу старої соціальної системи та побудови нового суспільства індивід змушений адаптуватися до змін, які відбуваються, шукати своє місце в різних сферах життєдіяльності, що допомогло б йому відтворити цілісність та упорядкованість зруйнованого світу, вийти з кризи ідентичності, знайти відповідь на запитання «Хто Я?».
Кожна людина протягом життя входить до багатьох груп, усвідомлюючи себе представником різних спільнот. Результатом ідентифікації особистості з різними групами стають численні ідентичності, сукупність яких складає цілісну соціальну ідентичність. Важливе місце в її структурі посідає національна ідентичність.
Враховуючи те, що усвідомлення людиною власної належності до певного народу відіграє в її житті вельми важливу роль та помітно впливає на відносини між людьми (як на міжособистісному, так і на міждержавному рівнях), цілком зрозумілою стає необхідність підготовки педагогів до формування національної ідентифікації особистості.
З 6 по 8 травня 2019 року 23 педагогічних працівника Хортицького району м.Запоріжжя пройшли навчання на тренінгу з формування української національної ідентичності «Разом в громаді – разом в державі» (тренери Богомолова Н.М. та Макаренко Т.М.).
Тема та зміст навчальної програми  тренінгу викликає живий інтерес у педагогів, оскільки   проблематика тренінгу обумовлена процесами соціально-громадянського розвитку суспільства, реформування освітньої системи, оновленням педагогічної теорії та практики. Питання формування української національної ідентичності, правової свідомості та загальної культури педагога, підвищення  мотивації до свідомого прояву патріотизму, оволодіння  основними знаннями та вміннями, необхідними для прояву громадянської позиції, а також розвитку соціальної активності, навичок усвідомленого та активного вибудовування власного життя в незалежній українській державі хвилюють педагогів, потребують посиленої уваги та нових акцентів процесі їх реалізації.
До участі у роботі з педагогами долучаються не лише методисти Центру, але й партнери. Так, впродовж  роботи тренінгу учасники мали змогу крім програмних питань, отримати цікаву інформацію від наших партнерів:
 – Бойко Інна - виконавча директорка ЗГО «ЦРК «Професіонали» презентувала послуги коворкінгу, навчальні програми, що будуть реалізовуватись найближчим часом ,  зацікавила учасників проектом «Business Womens Space».
-Житняк Людмила Анатоліївна, провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління державної реєстрації нормативно - правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області інформувала про заходи, до організації і проведення  яких педагогічні працівники можуть залучати спеціалістів.
Місцем проведення тренінгу для педагогічних працівників Хортицького району  вже вдруге  обрано  Запорізьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 49 Запорізької міської. І це не випадково, по-перше, школа має тренінговий кабінет, який оснащений необхідною для проведення занять технікою, по-друге, школа має гарний досвід розробки та грандів по соціальним проектам.
Учасники тренінгу отримали цікаву і корисну інформацію, щодо програми тренінгу, взяли активну участь у розробці та захисту проектів, граючись, побували в «Країні Гідності», проявили свої знання та вміння, розробляючи її бюджет, а на завершення роботи тренінгу проявили себе ще й  талановитими  акторами, інсценуючи казку про життя лісового товариства.
Учасники тренінгу, а їх було 23, висловили подяку за проведення тренінгу та поділися своїми планами на майбутнє, щодо використання отриманих знань.




Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный