четверг, 12 мая 2016 г.

Круглий стіл «Діалог між церквами та розвиток громадянського суспільства в Україні»


Конституція України 1996 року (стаття 35) декларує, що кожен має право на свободу світогляду та віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи та ритуальні обряди, вести релігійну діяльність. Крім того в Конституції зазначено, що церква та релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова.
Закон України від 23 квітня 1991 року № 987-XII «Про свободу совісті та релігійні організації» (стаття 3) визначає, що кожному громадянину в Україні гарантується право на свободу совісті. Це право включає свободу мати, приймати та змінювати релігію або переконання за своїм вибором і свободу одноособово чи разом з іншими сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, відправляти релігійні культи, відкрито виражати й вільно поширювати свої релігійні або атеїстичні переконання. Згідно із ч. 7 статті 5 вказаного закону релігійні організації мають право брати участь у громадському житті, а також використовувати нарівні з громадськими об’єднаннями засоби масової інформації.
12 травня 2016 року у Запорізькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся круглий стіл на тему «Діалог між церквами та розвиток громадянського суспільства в Україні». Організаторами заходу виступили Департамент культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації, Українська греко-католицька церква, Регіональний інформаційно-аналітичний центр «Освіта та громадянське суспільство», кафедра теорії і методики виховання та кафедра філософії та суспільно-гуманітарних дисциплін ЗОІППО. У заході прийняли участь представники державної влади та місцевого самоврядування, Української греко-католицької церкви, науково-педагогічні та педагогічні працівники закладів освіти, працівники методкабінетів Запорізького регіону.
Ведучій заходу о. Ігор Шабан голова комісії УГКЦ у сприянні єдності християн. Розпочав круглий стіл о. Андрій Нагірняк керівник Відділу соціальних питань Патріаршої курії УГКЦ, віце-президент МБФ «Карітас України» з доповіддю «Діалог між Церквами та розвиток громадянського суспільства в Україні». Доповідь викликала жвавий інтерес серед учасників заходу.
Цікаву інформацію про стан Державно-конфесійних відносин та громадянське суспільство у Запорізькому регіоні надав начальник управління міжнаціональних відносин та релігій Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ЗОДА П.І. Мяло. Про регулювання релігійних відносин з боку законодавчої сфери розповів завідувач Регіонального інформаційно-аналітичного центру «Освіта та громадянське суспільство» М.М. Мальований.
Заступник директора Запорізького ліцею №34 Запорізької міської ради Прус С.Г. розповіла про впровадження нового курсу серед учнів старших класів «Кроки до порозуміння». Завдяки цьому курсу учні навчаються аналізувати, критично мислити, ставити питання, дискутувати.
Про всебічний розвиток особистості виступив з доповіддю доцент кафедри філософії та суспільно-гуманітарних дисциплін, доктор філософії Лісіцин В.В., а доцент кафедри теорії та методики виховання, доктор філософії Ю.І. Олійник розповів про роль органів освіти та інститутів громадянського суспільства у національно-патріотичному вихованні учнівської молоді на прикладі уроків музики.
Друга половина круглого столу пройшла у цікавій дискусії.
Основні питання які розглядались:
·        Роль релігійних організацій у вихованні підростаючого покоління
·        Соціально значуща діяльність Церкви
·        Чи беруть Церкви України на себе відповідальність за розвиток громадянського суспільства?  
·        Який вплив церкви на процес формування громадянського суспільства в Україні? 
·        Проблема формування ідентичності особистості в умовах нестабільності суспільства.
·        Історичні знання як фактор формування та розвитку суспільства.
·        Стан предмету «Релігієзнавство» у навчальних закладах,
·        Роль  загальнолюдських цінностей у формуванні особистості

В цілому дискусія пройшла досить жваво. Педагогічні працівники Запорізької області звернулись з проханням до Мяло П.І. запрошувати представників різних релігійних конфесій до участі у навчальному процесі закладів освіти. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный