четверг, 2 марта 2017 г.

Сучасні тенденції громадянської освіти в старшій школі


28 лютого 2017 року відділом освіти Шевченківського району м. Запоріжжя  проведено засідання круглого столу для заступників директорів та педагогів-організаторів загальноосвітніх навчальних закладів району на тему «Сучасні тенденції громадянської освіти в старшій школі».
Під час обговорення методист Регіонального інформаційно-аналітичного центру «Освіта та громадянське суспільство» КЗ «ЗОІППО» ЗОР Богомолова Н.М. розповіла присутнім про стан та перспективи впровадження громадянської освіти в Україні та наголосила, що розвиток демократичного суспільства в Україні тісно пов’язаний з дотриманням прав кожної людини, активізацією громадянськості в усіх сферах життя. Демократична громадянська освіта стає пріоритетною стратегією освітньої політики України.

Актуальність громадянського виховання особистості у сучасному українському суспільстві значною мірою зумовлена потребою впровадження державотворчих процесів на засадах гуманізму, соціальної справедливості.
Перед нашою країною стоїть актуальне завдання сформувати нового, соціально активного, морально, фізично та психічно здорового громадянина.
Метою Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, (яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України № 988-р від 14.12.2016 р. ) є забезпечення проведення докорінної та системної реформи загальної середньої освіти за такими напрямами:
ухвалення нових державних стандартів загальної середньої освіти, розроблених з урахуванням компетентностей, необхідних для успішної самореалізації особистості;
запровадження нового принципу педагогіки партнерства, що ґрунтується на співпраці учня, вчителя і батьків;
удосконалення процесу виховання;
цілісна всебічно розвинена особистість, здатна до критичного мислення;
патріот з активною позицією, який діє згідно з морально-етичними принципами, здатний приймати відповідальні рішення, поважає гідність і права людини;
інноватор, здатний змінювати навколишній світ, розвивати економіку за принципами сталого розвитку, конкурувати на ринку праці, навчатися впродовж життя.
Соціальні та громадянські компетентності визначені серед ключових.
Про впровадження курсів громадянознавчого змісту «Вчимося жити разом» розповіли: керівник РМЦ ОЗ Биваліна Л.Є. та практичний психолог ЗЗШ №52 Шестакова Т А., про курс «Кроки до порозуміння» - вчитель історії ЗНВК «Вибір» Бережок С В.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Запорізького ліцею №34 Прус С.Г. розповіла присутнім про діяльність учнівське самоврядування в аспекті служб медіації та презентувала присутнім учнівську «Лігу Справедливості».

При обговоренні питань щодо впровадження громадянської освіти у сучасній школі, учасники наголошували на необхідності використання інтерактивних форм навчання та виховання з метою набуття учнівською молоддю навичок критичного мислення та активної участі у житті суспільства.



Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный