вторник, 13 июня 2017 г.

Круглий стіл "Козацька педагогіка: від минулого до сьогодення

На виконання указу президента України «Про стратегію національно - патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки», Наказу МОН України від 16.06.2015 № 641 «Про затвердження Концепції національно - патріотичного виховання дітей і молоді, Заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді та методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах», спільного наказу Департаменту освіти і науки, Департаменту культури, туризму, національностей та релігій, Управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької облдержадміністрації від 13.07.2015 №0402/172/323 КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» ЗОР спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Всеукраїнська федерація «Спас» та Координаційною радою з питань козацтва при Запорізькій облдержадміністрації 12 червня 2017 року провів круглий стіл на тему «Козацька педагогіка: від минулого до сьогодення».
З вітальним словом до учасників заходу звернулись Захарчук В.М. (заступник директора департаменту освіти і науки Запорізької ОДА), Притула О.Л. (президент Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнська федерація "Спас",  доцент кафедри теорії та методики фізичної  культури і спорту ЗНУ, к.п.н.), Гура Т.Є. (в.о. ректора, проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності КЗ «ЗОІППО» ЗОР, доктор психологічних наук, професор), Мальований М.М. (завідувач Регіонального науково-методичний центру «Освіта та громадянське суспільство» КЗ «ЗОІППО» ЗОР, доктор філософії, доцент).
Дмитро Валентинович Сухінін (голова координаційної ради з питань козацтва при Запорізькій облдержадміністрації, кандидат наук з державного управління, військовий історик, правознавець, економіст) в урочистій обстановці передав до бібліотечного фонду інституту свою нову книгу «Вогняні роси». Ця книга одна із вдалих спроб осмислення сучасних подій новітньої історії Запорозького козацтва, його активної участі у буремних подіях 2014-2017 років, у боротьбі за незалежність нашої держави.
Під час круглого столу було висунуто наступні питання до обговорення:
І. Історико-культурний аспект козацької педагогіки.
ІІ. Змістовні компоненти сучасної козацької педагогіки:
Світоглядні засади козацької педагогіки;
Психологічні засада козацької педагогіки;
Правовий контекст функціонування та розвитку сучасної козацької педагогіки;
Теоретико- педагогічні засади сучасної козацької педагогіки.
ІІІ. З досвіду виховання громадянин – патріота засобами козацької педагогіки: проблеми та перспективи.
З доповіддю виступили:
Барліт Оксана Олександрівна – завідувач кафедри теорії та методики виховання КЗ «ЗОІППО» ЗОР, к.п.н., доцент;
Бобильов Володимир Миколайович – департамент культури, туризму, національностей та релігій;
Ганжа Лариса Олександрівна - директор Запорізького навчально-виховного комплексу «Запорізька Січ» військово-спортивного профілю Запорізької міської ради Запорізької області;
Губіна Оксана Олександрівна – директор Запорізької школи-інтернат Козацький ліцей;
Гура Олександр Іванович - проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи ЗНУ,  професор, доктор педагогічних наук, відмінник освіти України;
Єршова Валентина Омелянівна – директор комунального закладу "Запорізький Січовий колегіум-інтернат" Запорізької Обласної Ради;
Кваша Олександр Васильович - директор КЗ "Степногірська ЗОШ I-III ст." ВРР ЗО;
Конох Анатолій Петрович - доктор педагогічних наук , професор, завідувач кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту ЗНУ;
Макаренко Тетяна Михайлівна – методист Регіонального науково-методичний центру «Освіта та громадянське суспільство» КЗ «ЗОІППО» ЗОР;
Олійник Олександр Леонтійович – директор Торгового коледжу ЗНУ;
Олійник Юрій Іванович – доцент кафедри теорії та методики виховання КЗ «ЗОІППО» ЗОР, доктор філософії, доцент;
Остапенко Максим Анатолійович - генеральний директор національного заповідника "Хортиця";
Шкроботько Олена Олександрівна - заступник директора з виховної роботи Державного навчального закладу «Запорізький професійний ліцей автотранспорту»;
Рижов Костянтин Анатолійович - Віце-президент Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнська федерація "Спас";
Сухінін Дмитро Валентинович – Голова координаційної ради з питань козацтва при Запорізькій облдержадміністрації, кандидат наук з державного управління;
Шаповалов Георгій Іванович - професор кафедри українознавства ЗНТУ, доктор історичних наук, професор.
На підставі обговорених питань було висунуто проект резолюції круглого столу та рекомендовано:
Керівникам органів освіти та навчальних закладів:
Сприяти викладанню курсу «Козацька педагогіка» (предмет духовно-морального спрямування) (за вибором батьків);
При розподілі годин з варіативної частини сприяти вивченню курсу «Козацька педагогіка» (предмет духовно-морального спрямування).
Сприяти створенню тематичних кабінетів з «Козацької педагогіки» предмет духовно-морального спрямування) у навчальних закладах області.
Активізувати просвітницьку роботу з батьківською спільнотою щодо значимості курсу «Козацька педагогіка» (предмет духовно-морального спрямування) у справі формування особистості дитини, його змісту, можливостей і порядку викладання.
Сприяти друку навчально-методичних посібників для вчителів, які викладають курс «Козацька педагогіка» (предмет духовно-морального спрямування).
Щорічно аналізувати інформацію про стан викладання курсу «Козацька педагогіка» (предмет духовно-морального спрямування) у навчальних закладах.
   2.   КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» ЗОР :
Розробити та запровадити спецкурс «Козацька педагогіка» для всіх категорій педагогічних працівників курсів  підвищення кваліфікації.
Забезпечити науково-методичний супровід учителів курсу «Козацька педагогіка» (предмет духовно-морального спрямування).
Забезпечити супровід віртуальних методоб’єднань учителів курсу «Козацька педагогіка» (предмет духовно-морального спрямування).
Провести дослідження щодо викладання курсу «Козацька педагогіка» (предмет духовно-морального спрямування) в НВЗ області.
Забезпечити організацію участі педагогів курсу «Козацька педагогіка» (предмет духовно-морального спрямування) у різноманітних конкурсах, виставках, форумах, презентаціях тощо.
Сприяти організації та проведенню різноманітних конкурсів/фестивалів/олімпіад обласного та Всеукраїнського рівня для учнів, які вивчають курс «Козацька педагогіка» (предмет духовно-морального спрямування).


Організатори висловлюють подяку всім учасникам круглого столу «Козацька педагогіка: від минулого до сьогодення», які взяли активну участь у роботі.
Роль жінки за часів козацтва в розбудові «козацької педагогіки»
Патріотичне виховання Степногірськ





Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный