четверг, 25 апреля 2019 г.

семінар «Освіта для демократичного громадянства: стан та перспективи»


Відповідно до Розпорядження голови облдержадміністрації № 160 від 28.03.2019р. «Про затвердження Плану заходів на 2019 рік щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки у Запорізькій області» та згідно наказу Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації від 04.01.2019 № 07 «Про науково-методичний супровід професійного розвитку педагогічних та керівних кадрів освіти Запорізької області у міжкурсовий період у 2019»  23-24 квітня 2019 року відбувся обласний семінар «Освіта для демократичного громадянства: стан та перспективи». Основний акцент семінару – розбудова громадянського суспільства, формування громадянської компетентності учнівської молоді.
        
    Учасників семінару привітали і побажали плідної праці заступник директора Департаменту освіти Захарчук Віктор Миколайович, від Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації - Попова Тетяна Миколаївна. Проректор інституту з науково-методичної роботи, доктор педагогічних наук Варецька Олена Володимирівна звернула увагу присутніх на актуальність саме на часі  винесених на обговорення питань.
            Теоретичну частину семінару висвітили Метеленко Наталя Георгіївна, доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри Інженерного інституту ЗНУ - «Демократизація системи освіти України в умовах євроінтеграції» та  Ніколаєва Тетяна Євгенівна, доктор філософії, професор кафедри політології ЗНУ -  «Проблеми розвитку демократії в сучасній Україні».

Більшу частину роботи семінару було відведено практичним, інтерактивним методам.  Тюріна Олена Василівна, директор школи та  Кідалова Наталія Андріївна, учитель іноземної мови Мелітопольської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 23 Мелітопольської міської ради Запорізької області провели тренінгові заняття «Розвиток та оцінювання наскрізної громадянської компетентності у новій українській школі»  та познайомили учасників з  досвідом роботи педагогічного колективу в цьому напрямку. Кирил Дядя, тренер-фасилітатор, юрист, член Координаційної ради молодих юристів при Територіальному управлінні юстиції в Запорізькій області, провів не лише цікаве, але й корисне для учасників семінару інтерактивне заняття з навчання як створювати та впроваджувати соціальні проекти з учнівською молоддю.
Досвідом успішних практик в цьому напрямку поділилися Ставицька Ольга Сергіївна – заступник сільського голови з питань діяльності органів ради Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області; Лотвін Наталля Олександрівна – Оріхівська філія № 5 КЗ "Опорний заклад загальної середньої освіти "Сузір'я" Оріхівської міської ради Запорізької області; Дадіані Ірина Володимирівна - Комунальна установа "Пологівська гімназія "Основа" Пологівcької районної ради Запорізької області; Сова Вікторія Василівна - Балабинський навчально-виховний комплекс "школа І-Ш ступенів - гімназія "Престиж" Запорізького району Запорізької області; Майборода Єлизавета Валеріївна – Петропільський опорний заклад загальної середньої освіти Широківської сільської громади Запорізького району Запорізької області.
Семінар розпочав свою роботу у приміщені комунального закладу «Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Козацький ліцей» Запорізької обласної ради. Особлива подяка директору ліцею Губіній Оксані Олександрівні, завдяки турботі якої для учасників семінару були створені сприятливі умови для роботи. Оксана Олександрівна поділилися досвідом роботи педагогічного колективу закладу, який вона очолює, розказала про досягнення та плани колективу на майбутнє.
          


Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный