понедельник, 30 января 2017 г.

Волонтерська діяльність як один з напрямків побудови та розвитку громадянського суспільства


Благочинність у багатовіковій історії України займає досить важливе місце. Особливого значення набули прояви доброчинності, благодійності, безкорисної допомоги, волонтерства в сучасних умовах розвитку країни, суспільства в цілому. Можна зазначити, що завдяки волонтерству, волонтерській діяльності й можливе формування гідного суспільства в Україні (волонтерство - добровільна, безкорисна, суспільно-корисна діяльність (політологічний енциклопедичний словник за редакцією В.Л. Погрібної та Л.М. Герасіної).
Світове співтовариство визнає волонтерський рух способом збереження та зміцнення загальнолюдських цінностей, реалізації прав і обов’язків громадян, особистісного зростання шляхом усвідомлення людського потенціалу. У Всесвітній Декларації Волонтерства відзначається, що волонтерська діяльність становить фундамент громадянського суспільства, привносячи в життя людей потребу в мирі, свободі, безпеці та справедливості. Важливого значення, особливо в кризові періоди суспільного буття, набуває волонтерська діяльність, спрямована на зняття соціальної наруги шляхом підтримки найбільш знедолених категорій населення; забезпечення гідного існування громадян, які в силу об’єктивних обставин не здатні піклуватися про себе самостійно; «заповнення» недоліків державної соціальної політики, насамперед за рахунок оперативного реагування та надання ефективної адресної соціальної допомоги, що відповідає потребам і запитам конкретної людини; поширення гуманістичних та альтруїстичних ідей та настроїв в суспільстві тощо. Ідея соціального служіння, надання безоплатної допомоги тим, хто її потребує, активне залучення громадян до суспільно-корисної діяльності, зокрема надання допомоги постраждалим в результаті стихійних лих, екологічних, промислових, гуманітарних катастроф, соціальних, національних, релігійних конфліктів і протистоянь, сприймаються в розвинутих країнах як цілком буденне явище.
Саме ця проблема й була визначена для семінару: «Волонтерська діяльність як один із напрямків побудови та розвитку громадянського суспільства», який було проведено Регіональним інформаційно-аналітичним центром «Освіта та громадянське суспільство» 20 січня 2017 року.
У семінарі взяли участь методисти районних методкабінетів відділів освіти районних адміністрацій, органів місцевого самоврядування Запорізької області, заступники директорів з виховної роботи, педагоги-організатори, класні керівники загальноосвітніх, інтернатних, професійно-технічних, позашкільних навчальних закладів та коледжів.

Згідно запланованої програми семінару розглядались наступні питання:
1. Організаційно-методичне забезпечення волонтерської діяльності в системі освіти Запорізької області (основні завдання на 2017 рік).
2. Розвиток та популяризація волонтерського руху як одна із форм ефективної роботи з молоддю.
3. Досвід роботи координаторів волонтерського руху в закладах освіти.
Які нормативні документи в Україні спрямовують волонтерську діяльність, як ефективно організовувати та на які напрямки спрямовувати волонтерську діяльність в закладах освіти висвітлювала Макаренко Т. М. (методист РІАЦ «Освіта та громадянське суспільство»).
Своїм досвідом поділилися координатори волонтерського руху: Білоус М.С. (спеціаліст сектору професійного становлення молоді та волонтерської діяльності КЗ «Запорізький обласний центр молоді), яка розповіла про «Особову книгу волонтера», як її отримати та які переваги вона надає особам, які її мають, а також учасники змогли дізнатися яким чином учнівська молодь може взяти участь у другому Обласному конкурсі соціальної реклами «Тобі обирати» http://ocpvm.org.ua/.

Криштопа Н.С. (керівник екологічного клубу «Vita» Запорізької гімназії №45) поділилась досвідом реалізованих дітьми соціальних проектів, які направлені на вирішення екологічних проблем та захист тварин (http://zp-gymnasia45.ucoz.ua/).
Самарська Т.М. (заступник директора Новоолександрівської ЗОШ Запорізького району) розповіла про діяльність шкільного волонтерського загону «Добрі серця» (http://novole-school.at.ua/index/vikhovna_robota/0-34), а Вдовцов Ю. Ю. поділився досвідом проведення різноманітних культурно-мистецьких заходів для вихованців інтернатних закладів, які організовуються волонтерською групою «Angels» та дуже полюбилися дітям ( https://vk.com/angels_zp).

Указом Президента України «Про пріоритетні заходи щодо сприяння зміцненню національної єдності та консолідації українського суспільства, підтримки ініціатив громадськості у цій сфері» від 01.12.2016 р. №534/2016 наголошується на необхідності забезпечення взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади з організаціями громадянського суспільства з метою підтримки ініціатив громадськості, спрямованих, зокрема, на розвиток волонтерського руху.

Таким чином, враховуючи, що волонтерська діяльність є один із напрямків побудови та розвитку громадянського суспільства, РІАЦ «Освіта та громадянське суспільство» КЗ «ЗОІППО» ЗОР започаткувало навчання для педагогічних працівників, які стануть координаторами волонтерської діяльності у своїх навчальних закладах, що сприятиме розвитку місцевих громад.



Комментариев нет:

Отправить комментарий

После текста обсуждения выбирайте подпись Анонимный